Ben je gebeten door een insect? Geen paniek. In de meeste gevallen is de beet of steek onschuldig. Insectenbeten zijn over het algemeen goed te behandelen. Als je een allergische reactie krijgt na een insectenbeet is het belangrijk dat je de huisarts inschakelt. De allergische reactie kan gevaarlijk zijn. Lees verder om erachter te komen wat je moet doen als je bent gestoken of gebeten door een aantal specifieke insecten.

Welke soorten insectenbeten zijn er?

De meeste insectenbeten kun je herkennen aan een rode, jeukende of pijnlijke plek op de huid. Soms zwelt de huid ook op. Hoe de beet eruit ziet en of de beet jeukt verschilt per insect. De meest voorkomende insectenbeten zijn:

Naast bovenstaande insectenbeten komt een kwallenbeet ook vaak voor. Een kwallenbeet kan veel pijn veroorzaken. Ben jij gebeten door een kwal? Lees dan verder hoe je een kwallenbeet kunt verzorgen en voorkomen.

Hoe voorkom je een insectenbeet?

  • Houd ramen en deuren dicht of plaats horren om te voorkomen dat insecten naar binnen vliegen/kruipen.
  • Ga niet naar buiten op blote voeten omdat insecten zich vaak op de grond bevinden.
  • Blijf rustig als insecten in de buurt komen. Als je gaat zwaaien met je armen kunnen insecten juist agressiever worden en steken.
  • Hang een klamboe op boven je bed zodat je niet wordt gestoken tijdens het slapen.
  • Controleer eten of drinken op insecten voordat je het nuttigt.
  • Vermijd (overmatig) gebruik van geurende producten. Insecten worden aangetrokken door parfum en sterke geuren.

Gebruik een van onze Anti Muggen producten om muggen uit de buurt te houden.

Hoe behandel je een insectenbeet?

Elke insectenbeet kent een aparte behandeling. Bekijk voor de juiste behandeling de pagina van de insectenbeet die je hebt opgelopen. Maar op het moment dat je door een insect bent gebeten zijn er een aantal belangrijke stappen om in ieder geval te doorlopen:

Verwijder de angel
Als een insect je met de angel steekt, moet je ervoor zorgen dat de angel zo snel mogelijk uit je huid wordt gezogen. In de angel zit een gifzakje en als dit zakje in de huid blijft zitten wordt de steek pijnlijker en heb je er langer last van.

Ga zwelling tegen
Ben je gestoken of gebeten in je mond of keel? Zuig op een ijsklontje om de zwelling tegen te gaan en ga direct naar een huisarts om verstikking te voorkomen. Ook bij een allergische reactie na een insectenbeet is het belangrijk dat je een arts inschakelt.

Verlicht de jeuk
Als de beet of steek begint te jeuken kun je de jeuk verlichten met een van de Azaron Stick* of Crème*.

Bekijk Azaron Crème

In de meeste gevallen is een beet van een insect onschuldig. Maar sommige insecten kunnen ziektes overdragen.
Lees op deze pagina meer over de verschillende ziektes door insecten.

*Dit product is een geneesmiddel en bevat de werkende stof Tripelennamine HCL. Lees voor gebruik de bijsluiter.