De afgelopen jaren hebben eikenprocessierupsen flink wat onrust veroorzaakt. Wat eerst een onopvallend rupsje was, is tegenwoordig geregeld in het nieuws. Het aantal eikenprocessierupsen is de afgelopen jaren explosief gegroeid en dit kan gepaard gaan met allergische reacties veroorzaakt door deze rupsen. Maar wat zijn eikenprocessierupsen precies? En hoe kunnen ze allergische reacties veroorzaken?

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, de eikenprocessievlinder. Alle rupsen hebben trucjes om hun overlevingskansen te vergroten, maar de eikenprocessierups veroorzaakt de meeste overlast. De rupsjes hebben haartjes op hun rug zitten die bij aanraking jeuk en irritatie veroorzaken. Deze haren worden brandharen genoemd.

Brandharen eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 brandharen op zijn rug zitten. De haartjes laten los bij aanraking of door de wind. Na iedere vervelling blijven de vellen inclusief haartjes in het nest achter, waardoor het aantal haartjes blijft toenemen. De brandharen bevatten giftig eiwit wat een allergische reactie kan veroorzaken bij aanraking. De haartjes komen op verschillende manieren bij de mens terecht:

  • Door aanraking met de rupsjes en/of nest
  • Door de wind.

Klachten door de eikenprocessierups

De klachten verschillen afhankelijk van het type contact met de eikenprocessierupsen. De algemene symptomen zijn jeuk, bultjes en oogklachten. Daarnaast kunnen mensen ook last hebben van andere symptomen, zoals algehele malaise, duizeligheid en braken. In dit laatste geval moet men direct contact opnemen met een huisarts.

Levenscyclus eikenprocessierups

De levenscyclus van de eikenprocessierups begint in September. Hieronder kan je een duidelijk overzichtje vinden van de levenscyclus van deze rupsjes:

  • September: de vrouwelijke eikenprocessievlinders leggen hun eitjes in de toppen van verschillende soorten eikenbomen.
  • April: De larven komen uit de eitjes en zijn oranje van kleur.
  • April – Juli: De rupsen groeien en vervellen meerdere keren tot ze volgroeid zijn. Ze vervellen tussen half mei en eind juni voor de derde keer, ze krijgen dan een grijsgrauwe kleur. Ze krijgen na de derde vervelling ook brandharen op hun rug.
  • Juli: In juli zijn ze volgroeid en verpoppen zich tot een onopvallende, grijze nachtvlinder.
  • September: Er worden weer eitjes gelegd. De levenscyclus van de eikenprocessierups is rond.

 

Nieuw: Azaron Processierups Verkoelende Spray


Verzacht, verkoelt en verzorgt de rode en gevoelige huid na aanraking met de brandhaartjes van de processierups.

Bekijk hier

Behandeling van de huid

Om huidklachten, zoals jeuk en pijn als gevolg van een contact met de eikenprocessierups, te verminderen kan Azaron Crème* verlichting bieden. Voor het aanbrengen van de crème is het raadzaam om de huid met plakband te strippen. Zo verwijder je de vastzittende brandharen. Ook moet de huid gereinigd worden met water en zeep. Breng vervolgens de crème aan op de plekken die jeuken.

Raadpleeg altijd uw huisarts bij ernstige (huid)klachten of bij twijfel hierover. Ook doet u er goed aan om beboste gebieden te vermijden gedurende de maanden april – juni. Check voordat je op vakantie gaat of er eikenprocessierupsen in jouw vakantiebestemming voorkomen. Neem voor de zekerheid een tube Azaron Crème mee op vakantie.

* Azaron Crème is een geneesmiddel met tripelennamine HCl. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Bekijk Azaron Crème*