Lekker van het zonnetje genieten op het terras of in je tuin kan soms verstoord worden door een vervelende wesp. En als je pech hebt een wespensteek. De steek van een wesp kan namelijk flink pijnlijk zijn. Lees hier hoe je een wespensteek voorkomt en wat je moet doen als je toch bent gestoken.

Wat is een wespensteek?

Wespen hebben een angel met gif erin waarmee ze kunnen steken . Een wesp steekt je in de huid met zijn angel uit zelfbescherming. Wespen kunnen meerdere malen steken, in tegenstelling tot bijen die maar één keer kunnen steken. Als een wesp steekt is dit pijnlijk. Maar gelukkig zijn wespensteken over het algemeen onschuldig. De klachten trekken na een aantal uur weer weg.

Hoe herken je een wespensteek?

Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp voel je direct een brandende scherpe pijn op de plek van de steek. Vervolgens wordt de huid rond die plek rood, ontstaat er een zwelling en begint de plek te jeuken. In het midden van de rode plek zie je vaak een gaatje waar de angel de huid is gegaan. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na een aantal uur.

Hoe voorkom je een wespensteek?

  • Probeer een wespensteek te voorkomen door het toepassen van een aantal maatregelen:
  • Houd ramen en deuren dicht of plaats horren om te voorkomen dat wespen naar binnen vliegen.
  • Blijf rustig als wespen in je buurt zijn. Probeer niet naar de wespen te slaan, hierdoor worden ze bang waardoor ze sneller kunnen steken.
  • Dek eten en drinken dat buiten staat goed af. Controleer voordat je een slok of hap neemt of er geen wesp in bijvoorbeeld je blikje of glas zit.
  • Laat kinderen niet zonder een volwassenen in de buurt buiten eten of drinken.
  • Laat een wespennest door een professioneel bedrijf verwijderen als je er een aantreft.
  • Vermijd (overmatig) gebruik van geurende producten. Wespen worden aangetrokken door parfum en andere sterke geuren. Daarnaast kunnen wespen ook op zweet afkomen.
  • Ga niet naar buiten op blote voeten, wespen bevinden zich namelijk vaak op de grond.

 

Hoe behandel je een wespensteek?

Op het moment dat je toch door een wesp bent gestoken zijn er een aantal belangrijke stappen om te doorlopen:

Stap 1: Zuig het gif uit de huid
Binnen twee minuten kun je het gif nog uit de huid zuigen. Daarna heeft het gif zich al vermengd met je cellen.

Stap 2: Verwijder de angel uit de huid
Verwijder de angel uit de huid als deze is afgebroken in de huid. Gebruik een pincet of vingernagel om de angel te verwijderen. Zorg er wel voor dat je handen gewassen zijn en de pincet steriel is, om infecties te voorkomen.

Stap 3: Stop de zwelling
Plaats een icepack of gekoelde handdoek op de steek om de zwelling te stoppen

Stap 4: Verlicht de jeuk
Maak gebruik van de Azaron crème1 of creme1 om de pijn en de jeuk veroorzaakt door de steek te verlichten.

Bekijk Azaron Crème

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Als de plek op de huid blijft opzwellen is het verstandig de huisarts te raadplegen. Je kunt dan namelijk een allergische reactie hebben. Bel 1-1-2 als de allergische reactie heviger wordt of bij heftige benauwdheid. Is iemand anders gestoken en heeft hij/zij een allergische reactie? Vraag dan of diegene medicijnen bij zich heeft. Laat diegene zelf de medicijnen toedienen als dit mogelijk is.

Er zijn een paar lichaamsdelen waarvan het gevaarlijk kan zijn als je daar door een wesp wordt gestoken. Dit is vooral rondom de nek en de mond. Heeft de wesp in de mond of keel gestoken? Bel dan gelijk 1-1-2. Zuig in de tussentijd op een ijsblokje om de zwelling zo veel mogelijk tegen te gaan.

Wespensteken kun je beter voorkomen. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn in de buurt van wespen. Probeer ook rustig te blijven en houd kinderen goed in de gaten. Zo is de kans groot dat er niets gebeurt. Ben je niet gestoken door een wesp maar door een ander insect? Lees hier meer over de verschillende soorten insectenbeten.