Een wespensteek is erg vervelend, vooral als je allergisch bent. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een wespensteek te voorkomen. Toch gestoken? Geen paniek! Wij hebben de beste tips om een wespensteek te behandelen.

Waarom steken wespen?

Een wesp zal je alleen steken uit zelfbescherming. In tegenstelling tot bijen kunnen wespen meerdere malen steken zonder te overlijden. Omdat steken voor wespen geen negatieve gevolgen heeft, zullen ze snel steken als ze zich bedreigd voelen. Het slaan naar wespen om ze weg te jagen, is vaak een aanleiding voor wespen om in de aanval te gaan. Ook zijn wespen agressiever aan het einde van de zomer. Rond deze periode is voedsel erg schaars voor ze en dit heeft invloed op hun humeur. Ze voelen zich sneller bedreigd en zullen eerder aanvallen.

Hoe ziet een wespensteek eruit?

Wespen hebben een angel, waarmee ze gif in de huid kunnen spuiten. Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp, voel je direct een scherpe pijn op de plek van de steek. De huid rond de steek wordt rood. Daarna begint de huid te jeuken en op te zwellen. Op de plek van de steek is een klein gaatje zichtbaar. In de meeste gevallen zullen de klachten na een aantal uur verdwijnen.

Wespensteek voorkomen

Een wespensteek is behoorlijk pijnlijk. Het voorkomen van een wespensteek bespaart veel pijn en jeuk. Ben je allergisch voor wespen? Dan is het extra belangrijk om een wespensteek te voorkomen. Hieronder vind je een aantal maatregelen om een wespensteek te voorkomen:

 • houd wespen buiten door ramen en deuren dicht te houden. Het plaatsen van horren is ook een mogelijkheid
 • blijf rustig wanneer een wesp in jouw buurt is. Het wegwuiven van wespen werkt averechts. Ze worden agressief en steken sneller
 • dek eten en drinken dat buiten staat goed af. Controleer voordat je een slok of hap neemt of er geen wesp in bijvoorbeeld je blikje of glas zit
 • willen jouw kinderen buiten eten? Houd dan toezicht
 • laat een wespennest door een professioneel bedrijf verwijderen als je er een aantreft
 • vermijd (overmatig) gebruik van producten met een zoetige geur, zoals parfums. Dit trekt wespen aan
 • ga niet naar buiten op blote voeten, wespen bevinden zich namelijk vaak op de grond.

 

Wespensteek behandelen

Ben je toch gestoken door een wesp? Of is iemand anders gestoken? Dan is het belangrijk om snel te handelen om verspreiding van het gif te voorkomen. Hieronder vind je de stappen om een wespensteek te behandelen:

Stap 1: Zuig het gif uit de huid
Zuig het gif binnen twee minuten uit de huid. Na twee minuten heeft het gif zich al met jouw cellen vermengd.

Stap 2: Verwijder de angel uit de huid
Verwijder de angel uit de huid met de nagels of de botte kant van een mes. Zorg ervoor dat de handen gewassen zijn, om infecties te voorkomen. Gebruik geen pincet, anders knijp je de gifblaas in de angel leeg. Hierdoor zal meer gif in de huid worden gespoten.

Stap 3: Verminder de zwelling
Plaats een ice-pack of een koud kompres op de plek van de steek om de zwelling te verminderen.

Stap 4: Verlicht de jeuk
Maak gebruik van Azaron crème1 of creme1 om pijn en jeuk te verlichten.

Stap 5: Verminder de pijn
Heb je last van pijn? Neem dan een pijnstiller in.

Bekijk Azaron Crème

Ben je gestoken in je hand? Verwijder dan zo snel mogelijk je ringen. Wanneer de hand opzwelt, zullen ringen de bloedtoevoer naar de vingertoppen afknellen. Bij een steek in de nek en/of mond is het belangrijk om 1-1-2 te bellen. Ben jij of iemand anders in de mond gestoken? Zuig dan op een ijsblokje om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan.

1 Azaron Crème en Stick zijn Geneesmiddelen. En bevatten tripelennamine HCl. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Het is erg belangrijk om 1-1-2 te bellen wanneer er sprake is van een allergische reactie. Onderstaande symptomen duiden op een allergische reactie:

 • De plek op de huid blijft opzwellen
 • Benauwdheid
 • Last van jeuk op andere plekken
 • Rode plekken elders op het lichaam

Ben jij of iemand anders gestoken in de nek en/of mond? Ben dan zo snel mogelijk 1-1-2

Ben je niet gestoken door een wesp maar door een ander insect? Lees hier meer over de verschillende soorten insectenbeten.