Het zikavirus kun je oplopen als je wordt gestoken door een mug die dit virus bij zich draagt. Muggen die besmet zijn met het zikavrius komen vooral voor in grote delen van Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Als je zwanger bent kan het virus mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Ga je op vakantie naar de (sub)tropen? Lees dan snel verder om alles te weten te komen over het zikavirus en hoe je dit voorkomt!

Wat is het zikavirus?

Het zikavirus is een virus dat zikakoorts veroorzaakt. Deze ziekte wordt verspreid door muggen uit de ‘Aedes-familie’. De gelekoortsmug of denguemug zijn de belangrijkste verspreiders van het virus. Het zikavirus kan heel soms via seksueel contact worden overgedragen, maar die kans is gelukkig erg klein.

Wat zijn de symptomen van zikakoorts?

De verschijnselen van zikakoorts ontstaan ongeveer drie tot twaalf dagen nadat je besmet bent. De symptomen zijn:

  • Lichte hoofdpijn
  • Koorts
  • Gewrichts- en spierpijn; voornamelijk in de handen en voeten
  • Huiduitslag
  • Oogslijmvliesontsteking

Over het algemeen zijn de verschijnselen mild en daarnaast zijn er nog geen mensen overleden door het virus. Ook wordt niet iedereen ziek. Slechts één op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten.

Hoe wordt het zikavirus behandeld?

Op dit moment is er nog geen vaccin ontwikkeld om het zikavirus te voorkomen en er zijn ook geen medicijnen om de ziekte te genezen. Heb je toch het zikavirus? Neem dan veel rust en drink veel water. Blijf zoveel mogelijk in bed liggen totdat je je iets beter voelt. Bij koorts en hoofdpijn kun je medicijnen nemen zoals paracetamol. Alle klachten verdwijnen vaak na twee tot zeven dagen vanzelf.

Extra risico voor zwangere vrouwen

Uit onderzoek is gebleken dat het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kindje. Het onderzoek heeft een verband aangetoond tussen de besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap en afwijkingen bij ongeboren kinderen. Voor zwangere vrouwen is het dus belangrijk om goed op te passen voor het zikavirus. Ben jij zwanger en ben je van plan te gaan reizen? Bespreek de plannen dan eerst even met een huisarts, verpleegkundige of gynaecoloog.

Hoe kun je het zikavirus voorkomen?

Er bestaat geen vaccin tegen het zikavirus. Je kunt het virus alleen voorkomen door een muggenbeet te voorkomen. De muggen die het zikavirus overbrengen zijn alleen actief tussen zonsopgang en zonsondergang. Hieronder volgen nog een paar extra tips om muggenbeten te voorkomen:

  • Draag kleding met lichte kleuren; muggen komen op donkere kleuren af. Ook kun je erop letten dat de kleding los zit. Dan is het lastiger voor de mug om te steken.
  • Zet de airco of ventilator aan; muggen hebben een hekel aan kou en tocht.
  • Maak geen gebruik van aftershave, parfum of geurende deodorant. Door deze geuren worden muggen aangetrokken.
  • Slaap onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Smeer alle onbedekte huid in met Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray3* ; muggen houden niet van deze geur. Let op: dit product kan niet voorkomen dat je besmet wordt met het zikavirus als je toch gestoken wordt door een mug!

Azaron Anti-Muggen 50% Deet Spray3

Bekijk 50% Deet Spray

Het is vervelend als je het zikavirus oploopt op je vakantie. Gelukkig vallen de symptomen in de meeste gevallen heel erg mee en ben je er zo weer bovenop. Ben je zwanger of wil je dit worden? Dan dien je wel extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem in dit geval contact op met je huisarts. Lees hier welke ziektes door insecten er nog meer zijn.