Over de hele wereld zijn er meer dan een miljoen soorten insecten. De ene is gevaarlijker dan de ander.
Als je bijvoorbeeld in Nederland wordt gestoken door een mug krijg je meestal alleen jeuk, maar een mug uit de tropen kan naast jeuk ook gevaarlijke ziektes overdragen. Lees hier meer over welke ziektes insecten kunnen overdragen.

Ziektes door muggen

De muggen op tropische bestemmingen in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika kunnen vervelende ziektes overdragen. Je kunt in deze gebieden het dengue virus, zikavirus of malaria oplopen. Als je van plan bent om een van deze werelddelen te bezoeken is het belangrijk om je goed in te lezen. Lees meer over het voorkomen en behandelen van de volgende ziektes: Malaria, Zika, Dengue

Ziekte door teken

Naast de tropische ziektes is er ook een ziekte die je dichter bij huis kunt oplopen. Een tekenbeet kan namelijk leiden tot de ziekte van Lyme. Teken komen overal ter wereld voor, dus ook in Nederland. De beestjes leven voornamelijk tussen dode bladeren en hoog gras, dichtbij struiken en bomen. Om de ziekte van Lyme te voorkomen moet je een tekenbeet snel handelen. Lees hier meer over wat de ziekte van Lyme is en hoe je deze kunt voorkomen.

Hoe voorkom je ziektes door insecten?

Om de bovengenoemde ziektes te voorkomen is het belangrijk dat je niet gebeten wordt door insecten die deze ziektes kunnen overdragen. De volgende tips kunnen muggenbeten en tekenbeten voorkomen:

  • Draag lange broeken, lange mouwen, sokken en dichte schoenen.
  • Gebruik de Azaron Anti-Muggenspray 50% DEET* om alle onbedekte huid in te smeren. Insecten houden niet van de geur van DEET. Let op: Azaron Anti-Muggenspray 50% deet kan niet voorkomen dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme als je toch gebeten wordt door een mug of gebeten wordt door een teek!

Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray

Bekijk 50% DEET Spray

Extra tips om muggenbeten te voorkomen:

  • Hang een geïmpregneerde klamboe op boven je bed zodat je niet wordt gestoken tijdens het slapen.
  • Gebruik een (elektrische) vliegenmepper om van de muggen af te komen. Muggen zijn gelukkig geen snelle vliegers.
  • Bedek de huid zo goed mogelijk als je naar buiten gaat. Zo kunnen muggen minder makkelijk steken.
  • Zet een ventilator of airco aan; muggen houden niet van kou en tocht.
  • Gebruik geen aftershave, parfum of geurende deodorant. Muggen worden aangetrokken tot deze geuren.
  • Je kunt malaria ook voorkomen met behulp van malariapillen. Malaria pillen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Bespreek deze optie met een huisarts.

Extra tips om tekenbeten te voorkomen:

  • Blijf op paden tijdens wandelingen in de natuur en vermijd hoog gras.
  • Controleer je lichaam en kleding altijd goed op teken nadat je de natuur uitkomt. Let dan vooral op plekken zoals je nek, knieholtes, oksels, liezen en achter de oren.

Teken en tropische muggen kunnen via een beet vervelende ziektes verspreiden. Je kunt dit voorkomen door deze insectenbeten te voorkomen. De Azaron Anti-Muggenspray * is speciaal ontwikkeld om je te beschermen tegen teken en muggen. Let op: Azaron Anti-Muggenspray kan niet voorkomen dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme als je toch gestoken wordt door een mug of gebeten wordt door een teek.

Vergeet deze spray dan ook vooral niet mee te nemen tijdens een verre reis of te gebruiken bij het maken van een boswandeling!

*Dit product bevat geraniol en kan een allergische reactie veroorzaken. Raadpleeg in dat geval een arts.