Een verkoelende duik nemen in de zee is heerlijk, maar kan pijnlijk zijn als je wordt gebeten door een kwal. Een kwallenbeet kan flink pijn doen en daarom wil je die natuurlijk het liefste voorkomen. Lees hier hoe je een kwallenbeet voorkomt en wat moet je doen als je toch bent gebeten door een kwal.

Wat is een kwallenbeet?

Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt. Dit komt doordat de netelcellen dan uitdrogen. Probeer dit daarom te voorkomen door zo lang mogelijk in het zeewater te blijven.

Hoe herken je een kwallenbeet?

Een kwallenbeet heeft een aantal kenmerken:

  • Plaatselijke rode zwelling
  • Plaatselijke jeuk
  • Plaatselijke brandende pijn

Een allergische reactie door een kwallensteek herken je aan de volgende kenmerken:

  • Ernstige zwellingen over het hele lichaam
  • Roodheid over het hele lichaam
  • Jeuk over het hele lichaam
  • Brandende pijn over het hele lichaam
  • Mogelijke shock-verschijnselen
  • Mogelijk ernstige ziekte symptomen zoals koorts

Raadpleeg in het geval van een ernstige allergische reactie direct een arts.

Hoe voorkom je een kwallenbeet?

Het is natuurlijk het beste om een kwallenbeet helemaal te voorkomen. Bekijk dus deze tips, voordat je het strand bezoekt en een duik neemt in de zee.

1. Oostenwind = niet zwemmen
Ga niet het water in bij een oostenwind. Kwallen zwemmen alleen in de Nederlandse zee bij een oostenwind. De wind komt dan vanuit het land richting de zee. De bovenste laag van het water stroomt verder van de kust terwijl de onderste laag juist naar de kust toe stroomt. In die onderste laag zwemmen de kwallen. Hierdoor zijn kwallen dichter bij de kust te vinden en kom je ze dus eerder tegen bij het zwemmen of pootje baden.

2. Vermijd kwallen op het strand
Vermijd kwallen die zijn aangespoeld op het strand. Er bestaat een kans dat ze nog steken. Let ook tijdens het zwemmen goed op of er kwallen rondom jou in het water zwemmen.

3. Ga geïnformeerd op vakantie
In het buitenland kom je ook kwallen tegen. Wees daarom goed op de hoogte van de kwallensoorten in de buurt van je vakantiebestemming. Deze informatie kun je navragen bij hulpverleners in de buurt. In het geval dat er kwallen in de buurt zijn, wordt dit meestal aangegeven.

 

Hoe behandel je een kwallenbeet in Nederland?

Als je in Nederland wordt gebeten door een kwal is dit gelukkig in bijna alle gevallen onschuldig. Het is natuurlijk wel vervelend! Ben je gebeten door een kwal? Volg de onderstaande stappen om de kwallenbeet goed te verzorgen.

Stap 1: Blijf bij het water
Probeer zo lang mogelijk in het water te blijven of de plek van de beet nat te houden met zeewater, bijvoorbeeld door middel van een natte doek. Spoel de kwallenbeet niet af met koud water. Hierdoor verergeren de klachten.

Stap 2: Ga onder een hete douche
Ga zo heet mogelijk (45°C) onder de douche staan. Hierdoor breken de eiwitten van het gif af.

Stap 3: Verwijder netelcellen van de huid
Schraap de overige netelcellen van de huid af, met bijvoorbeeld een bankpasje. Probeer niet met zand te wrijven over de beet. Op deze manier wrijf je de netelcellen meer in de huid en worden de klachten erger.

Stap 4: Verlicht de jeuk
Breng de Azaron Crème1of Stick1 op de plek aan om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten.

Bekijk Azaron Crème

Een kwallenbeet is pijnlijk. Maar als je goed handelt is er normaal gesproken gelukkig niets aan de hand. Ben je gestoken door een ander insect of beest? Lees hier meer over de verschillende soorten insectenbeten.