Een verkoelende duik in de zee is heerlijk. Helaas kan een kwallenbeet de pret bederven. De beet is namelijk pijnlijk en moet in sommige gevallen snel behandeld worden. Wil je weten hoe je een kwallenbeet kan herkennen en behandelen? Lees dan dit artikel.

Wat is een kwal?

Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt. Dit komt doordat de netelcellen dan uitdrogen. Probeer dit daarom te voorkomen door zo lang mogelijk in het zeewater te blijven.

Waarom doet een kwallenbeet pijn?

De tentakels van kwallen hebben giftige netelcellen. Wanneer je gestoken wordt, spuit de kwal gif in je bloedbaan. Hierdoor kan je jeuk en pijn voelen. Wanneer je uit het water stapt, drogen de netelcellen uit. Hierdoor wordt de pijn erger.

Hoe ziet een kwallenbeet eruit?

Had je tijdens het zwemmen plots last van bijtende pijn? Grote kans dat een kwal hier de oorzaak van is. Een kwallenbeet herken je aan onderstaande kenmerken:

  • Je hebt een plaatselijke rode zwelling
  • De plek waar je gebeten bent jeukt
  • De pijn verergerde toen je uit het water stapte

Let op! Als je allergisch bent voor kwallen is het belangrijk om een arts zo spoedig mogelijk te raadplegen. Een allergische reactie door een kwallenbeet herken je aan de volgende kenmerken:

  • Ernstige zwellingen over het hele lichaam
  • Roodheid over het hele lichaam
  • Jeuk over het hele lichaam
  • Brandende pijn over het hele lichaam
  • Mogelijke shock-verschijnselen
  • Mogelijk ernstige ziekte symptomen zoals koorts

Kwallenbeet behandelen

Als je in Nederland wordt gebeten door een kwal is dit in bijna alle gevallen onschuldig. Het is natuurlijk wel vervelend! Ben je gebeten door een kwal? Volg dan de onderstaande stappen om de kwallenbeet goed te behandelen:

Stap 1: Blijf bij het water
Probeer zo lang mogelijk in het water te blijven. Of houd de plek van de beet nat met zeewater. Spoel de kwallenbeet niet af met koud water, dit verergert de pijn.

Stap 2: Dompel de huid onder in heet water
Dompel de plek van de beet onder in heet water. De hitte breekt de eiwitten van het gif af. Pas op: je moet de hitte wel kunnen verdragen!

Stap 3: Verwijder netelcellen van de huid
Schraap de overige netelcellen van de huid af. Je kan dit doen met de botte kant van een mes of met een bankpasje. Wrijf niet over de plek van de beet. Zo voorkom je dat klachten verergeren.

Stap 4: Verlicht de jeuk
Verlicht pijn en jeuk door Azaron Crème1of Stick1 te gebruiken.

Bekijk Azaron Crème

Azaron Crème1 of Stick1 zijn geneesmiddelen en bevatten tripelennamine HCl. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Ben je gestoken door een ander insect of beest? Lees hier meer over de andere soorten insectenbeten.