Malaria is een vervelende ziekte die je kunt krijgen na een muggenbeet. Geen paniek, de muggen die malaria met zich meedragen leven alleen in de (sub)tropen. Ga je op reis naar een plek in de (sub)tropen? Dan is het wel belangrijk om het een en ander over deze ziekte te weten te komen. Lees daarom hier alles over malaria!

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Anopheles muggen. Deze muggen verspreiden malaria via een beet. Als je wordt gebeten spuit de mug parasieten in het bloed. De parasiet is een ééncellig organisme en geen bacterie of virus. Dit betekent dat de ziekte niet overdraagbaar is van mens tot mens.

Wat zijn de symptomen van malaria?

De symptomen van malaria ontstaan gemiddeld tien tot veertien dagen na de beet van een malariamug. De verschijnselen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Hoofd- en spierpijn
  • Koorts en koude rillingen
  • Benauwdheid
  • Braken
  • Hoesten

De symptomen van malaria komen sterk overeen met een ‘normale’ griep. Als je in de (sub)tropen bent of bent geweest en de griep houdt langer aan dan twee dagen, kan het zijn dat je een malaria-infectie hebt. Het is in dat geval belangrijk direct een arts te raadplegen.

Welke vormen van malaria bestaan er?

Er bestaan verschillende vormen van malaria. Hiervan is ‘Malaria Tropica’ de meest gevaarlijke. Deze vorm kan namelijk binnen enkele weken dodelijk zijn. Het is daarom heel belangrijk om de ziekte zo snel mogelijk te behandelen. Raadpleeg dus direct een arts als je vermoed dat je malaria hebt. Alle andere vormen van malaria zijn minder kwaadaardig. Zij leveren wel dezelfde verschijnselen als de Malaria Tropica op, maar zijn niet dodelijk.

Waar komt malaria voor?

Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Raadpleeg eerst een arts om te bespreken of er in het gebied waar jij naartoe gaat malaria voorkomt.

Hoe kun je malaria voorkomen?

Om je goed te beschermen krijg je vaak malariatabletten mee op reis. De pillen beschermen goed, maar niet volledig en je kunt er nare bijwerkingen van krijgen. Het slikken van pillen is afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Daarnaast kunnen de malariatabletten per gebied verschillen. Ook factoren zoals gezondheid spelen een rol. Slik de tabletten daarom altijd volgens het bijgeleverde voorschrift. Je kunt malaria ook voorkomen door niet gebeten te worden een mug. Hieronder volgen een paar handige tips om een muggenbeet te voorkomen:

  • Malariamuggen zijn alleen actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Draag ’s avonds en ’s nachts een lange broek, lange mouwen en sokken.
  • Maak geen gebruik van aftershave, parfum of geurende deodorant. Door deze geuren worden muggen aangetrokken.
  • Slaap onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Draag kleding met lichte kleuren; muggen komen op donkere kleuren af. Ook kun je erop letten dat de kleding los zit. Dan is het lastiger voor de mug om te steken.
  • Zet de airco of ventilator aan; muggen hebben een hekel aan kou en tocht.
  • Smeer alle onbedekte huid in met Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray3; muggen houden niet van deze geur. Let op: Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray kan besmetting met malaria niet voorkomen als je toch gestoken wordt.

Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray3

Bekijk 50% Deet Spray

Als je op reis bent is het heel vervelend als je malaria krijgt. Gelukkig is de ziekte goed te genezen als je snel naar de dokter gaat. Lees hier welke ziektes door insecten je nog meer kunt oplopen.