Horzels en dazen worden vaak gezien als dezelfde insecten. Maar er is een groot verschil tussen deze twee insecten. Een horzel bijt niet, terwijl een daas wél kan bijten. Als je bent gebeten door een daas doet dit pijn. Lees hier daarom alles over hoe je dit kunt voorkomen, hoe je een dazenbeet herkent en wat je moet doen als je bent gestoken!

Wat is een dazenbeet?

Dazen staan bekend als insecten die agressief gedrag vertonen. Ze houden van vochtige gebieden waar veel vee is. Hierdoor kan het voorkomen dat je wordt aangevallen door dazen als je bijvoorbeeld door het bos loopt. Een daas komt af op warmte, beweging en geur. Deze insecten richten zich vooral op dieren zoals koeien en paarden. Helaas is de mens ook zeker een prooi. Een daas bijt met zijn tanden in je huid en zuigt vervolgens bloed op. Doordat dazen je huid opensnijden ontstaat er een klein, pijnlijk wondje.

Let goed op: dazen kunnen bacteriën overdragen van het vorige slachtoffer dat ze hebben gebeten. Je kunt dan een bacteriële infectie oplopen. Doet de beet erg veel pijn en blijft deze pijn meer dan een week aanhouden? Raadpleeg dan een arts.

Hoe herken je een dazenbeet?

Op het moment dat een daas je bijt doet dit direct pijn. Daarnaast kan een daas een infectie bij zich dragen. De beet zal in dat geval pijnlijk aanvoelen. Vervolgens ontstaan er meestal rode bultjes rond de beet. Het wondje kan ontsteken en de beet kan gaan jeuken. Bij een allergische reactie kun je netelroos krijgen. De huid wordt dan rood en er ontstaan zwellingen. Zelfs de ogen en lippen kunnen opzwellen. Daarnaast kun je last krijgen van benauwdheid en duizelingen. Raadpleeg direct een arts als je een allergische reactie hebt.

Hoe voorkom je een dazenbeet?

Om een dazenbeet te voorkomen zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen:

  • Draag bedekkende kleding van dikker materiaal. Hier kan een daas niet doorheen bijten.
  • Plaats een dazenval op de plek waar veel dazen zijn. De vallen lokken dazen met warmte en beweging.
  • Zoek schaduw op. Dazen zoeken geen donkere gebieden op en daarom ben je in de schaduw beter beschermd.

Hoe behandel je een dazenbeet?

Op het moment dat je toch door een daas bent gebeten zijn er een aantal stappen om te doorlopen:

Stap 1: Desinfecteer de wond
Desinfecteer de wond om infecties te voorkomen. Doe dit bijvoorbeeld met water en zeep of met een ontsmettend middel.

Stap 2: Ga de zwelling tegen
Koel de plek met een icepack of een natte koude doek. Houd de icepack ongeveer 10 minuten op de plek om de zwelling tegen te gaan.

Stap 3: Verlicht de jeuk
Gebruik de Azaron Crème1of Stick1 om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten.

Sta 4: Houd de wond in de gaten
Houd de wond een tijdje in de gaten. Op het moment dat de plek rood wordt en er gele korstjes op komen betekent dit dat er een bacteriële infectie is ontstaan. Raadpleeg dan een arts.

Azaron Crème1 voor het verlichten van de jeuk

Bekijk Azaron Crème

Ben je door een een ander insect gestoken? Lees hier over de verschillende soorten insectenbeten.