Horzels en dazen worden vaak gezien als dezelfde insecten. Maar er is een groot verschil tussen beide insecten. Een horzel bijt niet, terwijl een daas wél kan bijten. Als je bent gebeten door een daas doet dit pijn. Maar hoe voorkom je een dazenbeet? En hoe behandel je een dazenbeet? Lees dit artikel voor meer informatie over dazenbeten.

Pijn door dazenbeet

Dazen (of paardenvliegen) zijn insecten die agressief gedrag kunnen vertonen. Zodra een daas op jouw huid landt, steekt hij zijn tanden in jouw huid. Hierbij snijdt hij de huid open, wat pijn veroorzaakt. Direct na de beet spuugt de paardenvlieg speeksel om te voorkomen dat het bloed stolt. Zo kan de daas rustig het bloed opzuigen. Ook het speeksel veroorzaakt pijn en jeuk.

Dazenbeet herkennen

Op de plek van de dazenbeet is een uitgesneden wondje te zien, omdat de daas de huid open snijdt. De plek van de beet zal opzwellen. Ook kan de huid rood worden en opzwellen.

Is een dazenbeet gevaarlijk?

Een dazenbeet is niet alleen pijnlijk, het kan ook gevaarlijk zijn. Sommige mensen hebben een allergische reactie op een dazenbeet. Een allergische reactie kan onderstaande klachten veroorzaken:

  • ademhalingsproblemen
  • darmklachten (diarree, braken)
  • slikproblemen
  • huiduitslag en/of jeuk
  • algehele malaise
  • zwellingen.

In dit soort gevallen hoort medische hulp ingeschakeld te worden. Let goed op: dazen kunnen ook bacteriën overdragen! Dit kan een bacteriële infectie veroorzaken. Raadpleeg een arts wanneer de pijn langer dan een week blijft aanhouden.

Dazenbeet voorkomen

Pijn en jeuk zijn geen fijne klachten, een allergische reactie evenmin. Hieronder vind je een aantal tips om een dazenbeet te voorkomen:

  • draag kleding van dikker materiaal, hier kan een daas niet doorheen bijten
  • woon je in een gebied waar veel dazen voorkomen? Plaats dan een dazenval
  • is het zonnig buiten en wil je lekker wandelen? Zoek de schaduw op. Dazen zoeken geen donkere gebieden op en daarom ben je in de schaduw beter beschermd

Ga je op vakantie naar Afrika? Zorg er dan voor dat je voorbereid op reis gaat. Dazen die in Afrika voorkomen kunnen filariasis en miltvuur veroorzaken.

 

Dazenbeet behandelen

Ben je door een daas gebeten? Dat is niet fijn, maar indien er geen sprake is van een allergie is een dazenbeet gelukkig gemakkelijk te behandelen:

Stap 1: Desinfecteer de wond
Voorkom infecties door de wond te desinfecteren met een wondontsmettingsmiddel.

Stap 2: Ga de zwelling tegen
Houd een ice-pack of een washandje gevuld met ijsblokjes tegen de plek van de beet aan. Koel de dazenbeet 10 minuten, zo voorkom je dat de plek op gaat zwellen.

Stap 3: Verlicht de jeuk
Gebruik Azaron Crème1of Stick1 om de pijn en de jeuk van de beet te verlichten.

Sta 4: Houd de wond in de gaten
Houd de wond een tijdje in de gaten. Is er sprake van gele korstvorming? En is de huid rondom de wond rood? Dit kan duiden op een bacteriële infectie. In dit geval dient een arts geraadpleegd te worden.

Azaron Crème1 voor het verlichten van de jeuk

Bekijk Azaron Crème

Ben je door een een ander insect gestoken? Lees hier over de verschillende soorten insectenbeten.

1 Azaron Crème en Stick zijn geneesmiddelen. En bevatten tripelennamine HCl. Lees voor gebruik de bijsluiter.