Tijdens het maken van een heerlijke boswandeling kun je worden gebeten worden door een teek. Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn omdat er een kans bestaat dat je hierdoor de ziekte van Lyme oploopt. Hieronder lees je alles over tekenbeten, hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en hoe je de beet kunt behandelen.

Wat is een teek?

Een teek is een beestje wat leeft van het bloed van zoogdieren. Teken kom je vooral tegen ‘in het groen’ zoals het bos, het park, de hei, de duinen, in het gras of in de tuin. Ze leven in bomen en struiken, maar ook in hoog gras of tussen dode bladeren. Je hebt in Nederland ongeveer 100 soorten teken waarvan zo’n 20% besmet zijn met het lyme virus. Deze besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. In de rest van Europa zijn ongeveer 10 tot 20% van de teken besmet. Kijk daarom ook goed uit voor teken wanneer je een weekendje naar bijvoorbeeld de Ardennen gaat.

Tip: hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans is dat de teek de ziekte van Lyme overdraagt.

Hoe herken je een tekenbeet?

Als een teek zich nog niet heeft volgezogen met bloed dan kun je hem herkennen aan zijn vorm. Hij lijkt dan een beetje op een spinnetje. Als een teek zich op de huid bevindt en zich heeft volgezogen met bloed dan ontstaat er een zwart/bruin bolletje dat vast zit in de huid en kan gaan jeuken. Je kunt de beet verder herkennen aan een grote of kleine rode plek rondom de beet.

De grootte van de beet

Een beet van een tekenlarve geeft in eerste instantie een klein rood plekje waarna vervolgens huidirritatie ontstaat. De grootte van deze plek is afhankelijk van de leeftijd van de teek. Een beet van een nimf (jonge teek) geeft een klein rood plekje en een bultje dat lijkt op een muggenbult. Een tekenbeet van een volwassen teek is groter en daardoor makkelijker te ontdekken en te herkennen omdat de huid hier heftiger op reageert.

Waar op je lichaam kom je een tekenbeet tegen?

Teken houden van warme vochtige plekken, daarom hebben ze een voorkeur voor oksels, liezen, knieholtes, plekken rond de rand van ondergoed, achter de oren of bij de haargrens. Het is belangrijk om deze plekken te controleren als je in de natuur bent geweest. Dit wil trouwens niet zeggen dat teken nergens anders kunnen zitten.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Houd de volgende tips in je achterhoofd als je de natuur ingaat, om een tekenbeet te voorkomen:

  • Blijf op de paden in de natuur
  • Draag goede bedekkende kleding zoals een lange broek en lange mouwen
  • Controleer je lichaam na mogelijk contact met teken
  • Gebruik de Azaron Anti-Muggen 50% DEET spray3

Bekijk 50% Deet Spray

Hoe behandel je een tekenbeet?

Ben je toch gebeten door een teek? Volg onderstaand stappenplan om de teek te verwijderen:

Stap 1: Verwijder de teek zo snel mogelijk
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als de teek langer in de huid blijft zitten, is de kans groter dat de teek ziektes overbrengt.

Stap 2: Gebruik een tekenpincet
Gebruik een tekenpincet of een ander puntig pincet om de teek zo dichtbij mogelijk op de huid vast te pakken. Pak het beestje bij de kop vast en niet bij het lichaam.

Stap 3: Trek de teek langzaam uit de huid
Trek de teek langzaam en recht omhoog uit de huid. Er kunnen monddelen achterblijven in de huid. Dit is niet gevaarlijk en deze zullen vanzelf weer uit de huid komen.

Stap 4: Ontsmet het wondje
Ontsmet het wondje met jodium of 70% alcohol nadat de teek uit de huid is verwijderd.

Wat te doen na een tekenbeet?

Als je bent gebeten door een teek is het belangrijk dat je de plek goed in de gaten houdt. Zie jij ringen op je huid rondom de beet? Dit kan betekenen dat je de ziekte van Lyme hebt. Deze ring(en) kunnen dagen tot weken na de tekenbeet op de huid blijven ontstaan. Je kunt ook de ziekte van Lyme hebben zonder dat er ringen op je huid ontstaan. In de meeste gevallen krijg je ook griep symptomen als je besmet bent met de ziekte van Lyme. Raadpleeg een dokter op het moment dat er ringen ontstaan rondom de beet of als je griep krijgt na een tekenbeet.

Gebeten worden door een teek is vervelend en kan zelfs de ziekte van Lyme veroorzaken. Bereid je daarom goed voor als je de natuur in gaat en controleer na afloop of je bent gebeten door een teek. Ben je door een ander insect gestoken of gebeten? Lees hier alles over wat je het beste kunt doen bij andere insectenbeten of steken.

*Dit product bevat geraniol en kan een allergische reactie veroorzaken. Raadpleeg in dat geval een arts.

*Let op: dit product kan niet voorkomen dat je besmet wordt met de ziektes als je toch gestoken wordt door een mug of gebeten wordt door een teek!

Blijft de kop in de huid zitten? Probeer deze alsnog te verwijderen. Als dit niet lukt is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.