Een bijensteek is niet alleen pijnlijk, het kan ook zorgen voor vervelende klachten zoals jeuk en een plaatselijke zwelling. Vooral als je allergisch bent voor bijensteken, is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe voorkom je een bijensteek? En behandel je een bijensteek? Lees dit artikel voor meer informatie over bijensteken.

Waarom steekt een bij?

Wanneer een bij zich bedreigd voelt, steekt hij zijn angel in de huid van een mens of dier. De angel is een steekorgaan dat gif overdraagt. Na het steken van de angel in de huid, vloeit er gif de huid in. De bij kan na de steek zijn angel niet meer terug trekken. Hierdoor verliest het insect een deel van zijn achterlijf, waardoor het uiteindelijk zal sterven. Daarom steken bijen alleen als zij zich echt bedreigd voelen.

Hoe ziet een bijensteek eruit?

Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik. Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt. Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar. De plek van de steek zal pijnlijk zijn en kan erg jeuken.
In de meeste gevallen verminderen de klachten na een paar uur. Sommige mensen hebben een allergische reactie op een bijensteek. Zij hebben klachten die steeds erger worden, zoals rode plekken over het gehele lichaam. Daarnaast kan het voorkomen dat oogleden, lippen en de hals kunnen opzwellen. In dit soort gevallen moet een arts geraadpleegd worden.

Hoe voorkom je een bijensteek?

Een bijensteek voorkomen kan veel ongemak besparen. Hieronder vind je een aantal tips om een bijensteek te voorkomen:

  • Blijf rustig en probeer ze niet weg te wuiven: bijen steken alleen als ze zich bedreigd voelen en zullen je niet aanvallen als je kalm blijft. Als je de bij negeert, zullen ze vanzelf wegvliegen.
  • Zet geen honing buiten op tafel. Honing trekt bijen aan.
  • Probeer het dragen van kleding met felle kleuren of bloemvormige patronen te vermijden. Bijen kunnen dit verwarren met bloemen.

Wat te doen bij een bijensteek?

Behandel de huid zo snel mogelijk nadat je gestoken bent door een bij. Zo voorkom je dat het gif zich over een groter oppervlak verspreidt. Door snel te handelen zorg je er ook voor dat de klachten minder lang duren. Volg na een bijensteek onderstaande stappen:

Stap 1: Verwijder de angel
Verwijder de angel zo snel mogelijk om te voorkomen dat het gif zich in het lichaam verspreid. Was je handen en schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Voorkom het gebruiken van een pincet, omdat je dan de gifblaas van de angel leeg knijpt. Hierdoor zal je onbedoeld meer gif in de huid spuiten.

Stap 2: Verminder de zwelling
Plaats vervolgens iets koels, zoals ijs of een ice-pack, op de steek om de zwelling te verminderen.

Stap 3: Verlicht de jeuk
Smeer Azaron Crème1 of Stick1 op de plek van de steek om de pijn en de jeuk te verlichten.

Stap 4: Verlicht de pijn
Ervaar je pijn? Neem dan een pijnstiller in.

Bekijk Azaron Crème

Bijensteek kind: Wat te doen?

Wanneer een kind gestoken wordt, dienen bovenstaande stappen gevolgd te worden. Is het kind in zijn mond of keel gestoken? Bel direct 1-1-2. Er zijn andere klachten die medische hulp vereisen. Welke dat zijn lees je hieronder.

1 Azaron Crème en Stick zijn geneesmiddelen. En bevatten tripelennamine HCl Lees voor gebruik de bijsluiter.

Wanneer is een bijensteek gevaarlijk?

In de meeste gevallen verminderen de klachten na een paar uur. Sommige mensen hebben een allergische reactie op een bijensteek. Alarmsignalen na een bijensteek zijn:

  • Ademhalingsproblemen
  • Koorts
  • Rode plekken over het gehele lichaam
  • Opgezwollen ledematen en/of onderdelen van het lichaam
  • Shockverschijnselen (braken, lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen)

Heb je of iemand anders last van bovenstaande signalen? Of ben je in jouw mond of keel gestoken? Bel dan 1-1-2 voor hulp.