Je kent het wel: zit je net lekker buiten in de tuin komt er opeens een bij om je heen zoemen. Maar wist je dat bijen alleen steken als ze zich bedreigd voelen? Bijen overlijden namelijk meteen nadat ze hebben gestoken. Blijf daarom altijd rustig als er een bij in de buurt is. Ben je toch gestoken door een bij? Lees dan hier meer over hoe je een bijensteek kunt herkennen en behandelen.

Wat is een bijensteek?

Een bij spuit via de angel gif in de huid als hij steekt. In de angels van de bij zit een zakje met gif dat langzaam in de huid wordt losgelaten als hij steekt. Het gif zorgt voor de klachten van de steek, verwijder daarom snel de angel als je bent gestoken. Een bijensteek is in de meeste gevallen pijnlijk maar heeft geen ernstige gevolgen. Toch kan iemand een allergische reactie krijgen van een bijensteek. Als je allergisch bent voor de steek kan dit leiden tot ernstige gevolgen als je niet direct behandeld wordt. Daarom moet je een bijensteek kunnen herkennen en weten hoe je een bijensteek moet behandelen.

Hoe herken je een bijensteek?

Als je bent gestoken door een bij voel je gelijk een scherpe pijn omdat de angel achterblijft in de huid. Er is een gaatje op de huid zichtbaar op de plek waar de bij gestoken heeft. Rondom de steek wordt de huid rood en ontstaat er een zwelling. In sommige gevallen wordt de plek eerst wit voordat deze rood wordt. De plek is daarnaast pijnlijk en kan jeuken. In de meeste gevallen verminderen de klachten na een paar uur. Je kunt ook een allergische reactie krijgen op een bijensteek. In dit geval worden de klachten erger en kunnen er over je hele lichaam rode plekken en zwellingen ontstaan. Raadpleeg in dit geval een arts.

Hoe voorkom je een bijensteek

Het liefste wil je een bijensteek natuurlijk voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips om bijensteken te voorkomen:

  • Blijf rustig. Bijen steken alleen als ze zich bedreigd voelen en zullen niet steken als je kalm blijft.
  • Probeer eten en drinken zolang mogelijk af te dekken om geen bijen aan te trekken. Bijen komen namelijk op eten en dan met name de geuren daarvan af. Let hier vooral op als je buiten eet.
  • Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van producten zoals parfum. Bijen worden namelijk door parfums aangetrokken. Houd er ook rekening mee dat bijen op zweet afkomen.
  • Check altijd of een bij zich in of op je eten/drinken bevindt. Houd ook kinderen goed in de gaten als er buiten gegeten en gedronken wordt.

Hoe behandel je een bijensteek?

Nadat de bij gestoken heeft is het belangrijk de plek gelijk te behandelen om zo snel mogelijk van de pijn en de jeuk af te komen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Stap 1: Verwijder de angel
Verwijder de angel zo snel mogelijk uit de huid zodat er niet nog meer gif in het lichaam wordt verspreid. Gebruik een pincet of vingernagel om de angel te verwijderen. Zorg er wel voor dat je handen gewassen zijn en de pincet steriel is, om infecties te voorkomen.

Stap 2: Verminder de zwelling
Plaats vervolgens iets koels, zoals ijs of een icepack op de steek om de zwelling te verminderen.

Stap 3: Verlicht de jeuk
Smeer de Azaron Crème1 of Stick1 op de plek van de steek om de pijn en de jeuk te verlichten.

Bekijk Azaron Crème

Wanneer is een bijensteek gevaarlijk?

Blijft de plek op de huid opzwellen? Raadpleeg in dit geval de huisarts. Je kunt een allergische reactie hebben. Bel 1-1-2 als de allergische reactie heviger wordt of bij heftige benauwdheid. Is iemand anders gestoken en heeft diegene een allergische reactie? Vraag dan of hij/zij medicijnen bij zich heeft. Laat diegene zelf de medicijnen toedienen als dit mogelijk is.

Er zijn ook bepaalde lichaamsdelen waarbij het gevaarlijk kan zijn als je daar door een bij wordt gestoken. Dit is vooral rondom de nek en de mond. Heeft de bij dus in de mond of keel gestoken? Bel dan gelijk dan 1-1-2. Zuig in de tussentijd op een ijsblokje om de zwelling zo veel mogelijk tegen te gaan.

Gestoken worden door een bij is vervelend en pijnlijk. Blijf daarom kalm als er een bij in je buurt is om zo niet gestoken te worden. Ben je gestoken door een ander insect of beest? Lees hier meer over de verschillende soorten insectenbeten.