Erop uit gaan in de natuur, kan een fijne manier van ontspannen of juist inspannen zijn. Toch kunnen bezigheden zoals tuinieren, boswandelingen maken en hardlopen door het park een risico met zich meenemen. Op deze plekken bevinden zich namelijk teken. Deze beestjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Lees hier wat de ziekte van Lyme is en wat de symptomen zijn.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een bacteriële ziekte die veroorzaakt wordt door een teek. Alleen een besmette teek kan de ziekte van Lyme overdragen. Een teek kan besmet raken wanneer hij het bloed van een besmet(te) dier of vogel opzuigt. Als de teek daarna een mens bijt, kan de bacterie overgedragen worden naar mensen. Ongeveer 20% van de teken is besmet met de ziekte. Denk je dat je bent gebeten door een teek? Lees hieronder hoe je een tekenbeet  kunt herkennen en hoe je de beet kunt behandelen.

Hoe vaak komt de ziekte van Lyme voor?

Jaarlijks worden ruim een miljoen mensen in Nederland door een teek gebeten. Gelukkig zijn niet alle teken besmet met de ziekte van Lyme. Ook kan het lichamelijke afweersysteem vaak de bacterie bestrijden en onschadelijk maken. Helaas kan niet elk afweersysteem van de mens de bacterie bestrijden, hierdoor krijgt 2% van de mensen na een tekenbeet toch de ziekte van Lyme.

Wat zijn symptomen van de ziekte van Lyme?

De symptomen van de ziekte van Lyme zijn verschillend per persoon. Er zijn een paar algemene verschijnselen die vaak voorkomen zoals:

  • Een rode huid rondom de tekenbeet. Deze plek kan dagen tot weken op de huid zichtbaar zijn. De rode plek kan in deze weken veranderen in een rode ring rondom de beet.
  • Koorts, gewrichts- en spierpijn in de eerste weken na besmetting.
  • Eventueel huid-, gewrichts-, zenuw- en/of hartklachten.

Je kunt de ziekte van Lyme ook hebben als je geen rode ring rondom de beet hebt. Ben je gebeten door een teek en heb je last van één van de andere symptomen? Raadpleeg dan een huisarts.

Is de ziekte van Lyme besmettelijk?

De ziekte van Lyme is gelukkig niet overdraagbaar door hoesten of fysiek contact. Wel kan de ziekte van moeder op kind overgedragen worden tijdens de zwangerschap. Deze kans is gelukkig heel erg klein. Het is nog niet bevestigd of de ziekte van Lyme overdraagbaar is door middel van bloedtransfusies, orgaandonaties of seksueel contact.

Hoe voorkom je de ziekte van Lyme?

Om de ziekte van Lyme te voorkomen is het noodzakelijk dat je niet wordt gebeten door een teek. Hier volgen een paar tips om tekenbeten te voorkomen:

  • Blijf op de paden als je de natuur in gaat
  • Draag goede bedekkende kleding zoals een lange broek en lange mouwen
  • Controleer je lichaam na mogelijk contact met teken
  • Gebruik de Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray3; Let op: dit product kan niet voorkomen dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme als je toch gebeten wordt door een teek!

Azaron Anti-Muggen 50% DEET Spray3

Bekijk 50% Deet Spray3

Ondanks dat de kans klein is: bestaat er een kans dat je door een teek besmet wordt met de ziekte van Lyme als deze je bijt. Als je toch bent gebeten door een teek, is het belangrijk om de beet goed in de gaten te houden. Lees hier welke ziektes door insecten je nog meer kunt oplopen.

*Let op: dit product kan niet voorkomen dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme als je toch gebeten wordt door een teek!